چگونه زبان مادری را پس از مهاجرت فراموش نکنیم ؟ (5 راه حل + نکات مهم)
- تاریخ 05/29/2024
فهرست مطالب
فراموش کردن زبان اول پس از مهاجرت
+ سوال رضا (یکی از دانشجویان زبان انگلیسی مجتمع آموزشی امیرکبیر):
_ اگر یک فرد فارسی زبان در ایالات متحده زندگی کند و هر روز انگلیسی صحبت کند، آیا ممکن است به خاطر زندگی طولانی مدت در یک دنیای انگلیسی زبان، در نهایت زبان فارسی (زبان مادری خود) را فراموش کند؟
سوال بسیار خوبی پرسیدید. ما همیشه در مورد یادگیری زبان صحبت میکنیم اما در مورد فراموشی زبان نه! فراموشی زبان هم یک فرآیند طبیعی است، فرآیندی که برای هر کسی می تواند اتفاق بیفتد – حتی اگر هر روز از زبان استفاده کنید!
خب، چطور این اتفاق می افتد؟ اصلا چرا این اتفاق می افتد؟ و برای مقابله با آن چه کاری می توان انجام داد؟
فراموش کردن یعنی چه؟
وقتی به یک دانش فکر میکنیم، گاهی اوقات آن را به عنوان چیزی میبینیم که یا وجود دارد یا وجود ندارد. دانش شبیه خانه است، اگر بهطور مرتب به خانه رسیدگی نکنید، به تدریج و با فرسایش شروع به خراب شدن میکند – یک تختهی شکسته اینجا، یک کفپوش ترکخورده آنجا. اما خود خانه برای مدت زمان بسیار طولانیای سر پا خواهد ماند.
فراموش کردن زبان هم به این شکل است: یک فرآیند بسیار تدریجی که طی سالهای متمادی اتفاق میافتد. کسی که از یک زبان استفاده نمیکند، کلمات منفرد را بسیار سریعتر از گرامر و تلفظ فراموش میکند و توانایی درک زبان حتی اگر فرد توانایی صحبت کردن به آن را از دست بدهد، برای مدت طولانی باقی میماند.
بهطور شگفتانگیزی، این حتی میتواند در صورتی که هر روز از زبان استفاده کنید، اتفاق بیفتد. همانطور که ما مراحل مختلف زندگی را پشت سر میگذاریم، در مورد موضوعات خاص، بیشتر یا کمتر با گروههای مختلف افراد به زبانهای مختلف صحبت میکنیم – و در نتیجه، «زبانی» که در ذهن ما زندگی میکند، روزانه تکامل مییابد. (و این شامل تغییر زبان اول ما به دلیل زبان جدیدمان نیز میشود. ) بنابراین ما دائماً در حال یادگیری – و بله، فراموش کردن – واژگان و گرامر زبان اول هستیم.
چه کسی می تواند یک زبان را فراموش کند؟
پاسخ شگفت انگیز این است که: هر کسی!
افراد در هر سنی می توانند یک زبان را فراموش کنند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که کودکان یک زبان را سریعتر و کاملتر از بزرگسالان فراموش می کنند.
یکی از راه های بررسی این موضوع، نگاه به مهارت های زبانی افرادی است که در کودکی مهاجرت کردهاند و دیگر به طور کامل زبان مادری خود را نمی شنوند یا استفاده نمی کنند.
در مقایسه، افرادی که به عنوان بزرگسال به یک جامعه زبانی جدید مهاجرت می کنند و استفاده منظم از زبان مادری خود را متوقف می کنند، همچنان آن زبان را در مغز خود حفظ می کنند. این برای زبان های دوم نیز صادق است، اگر شما به عنوان یک فرد بزرگسال زبان جدیدی یاد بگیرید، مغز شما می تواند آن را به خوبی حفظ کند – به شرطی که آن را تا سطح متوسط یاد گرفته باشید.
چگونه از فراموش کردن یک زبان جلوگیری کنیم؟
عوامل متعددی وجود دارند که به مغز شما کمک می کنند حتی زمانی که در معرض افرادی که از آن زبان استفاده می کنند نیستید، آن را به خاطر بسپارید:
1- احساس ما نسبت به زبان
داشتن یک ارتباط عاطفی قوی و مثبت با یک زبان به محافظت در برابر فراموش کردن آن کمک می کند. در مقابل، احساسات منفی شدید (مانند استرس، اضطراب یا آسیب) نسبت به یک زبان، روند فراموشی را تسریع می کند.
2- سطح تسلط قبلی
هر چه دانش زبانی شما قوی تر باشد، در برابر فراموشی مقاوم تر است. این در مورد زبانی که در حال یادگیری هستید نیز صادق است: هر چه سطح تسلط شما بالاتر باشد، به احتمال زیاد آن را در طول زمان حفظ خواهید کرد!
3- جامعه شما
اگر با افرادی احاطه شده اید که از زبانی که شما صحبت می کنید استفاده می کنند و به آن اهمیت می دهند، به احتمال زیاد آن را حفظ خواهید کرد.
4- میزان نیاز شما
داشتن دلیلی برای استفاده از زبان، مانند شغل، تجارت، کار داوطلبانه یا دوست، به حفظ زبان کمک می کند.
5- آموزش دو زبانه
این مورد بسیار مهم است. بسیاری از افراد خیرخواه تصور می کنند که کودکی که به تازگی به ایالات متحده مهاجرت کرده است، اگر مجبور شود فقط به زبان انگلیسی صحبت کند، سود می برد. آنها فکر می کنند که این منجر به یادگیری سریعتر زبان می شود. با این حال، آموزش دو زبانه – جایی که کودکان در هر دو زبان کشور مقصد و زبانی که با آن بزرگ شده اند کلاس داشته باشند – با ده ها مزیت از جمله دستیابی نهایی بالاتر تا سلامت روان بهتر همراه است. کودکانی که به آموزش دو زبانه دسترسی دارند به بزرگسالانی شادتر و سالمتر با تواناییهای بیان غنی تبدیل میشوند.
یادگیری زبان یک سفر به یاد ماندنی است!
فراموش کردن یک زبان، حتی زبان مادری، ممکن است اتفاق بیفتد، اما خوشبختانه راههایی برای جلوگیری از آن وجود دارد. علم همچنین نشان داده است که یادگیری مجدد زبانی که نیمه فراموش شده، بسیار سریعتر از یادگیری آن از ابتدا است. بنابراین ناامید نشوید – حتی اگر مهارت زبانی شما به اندازه گذشته قوی نباشد، همیشه می توانید آن را دوباره به خاطر بیاورید!
دیگر لینک های مرتبط و کاربردی