آشنایی با آزمون های بین المللی زبان
- تاریخ 08/20/2023
آشنایی با آزمون های بین المللی زبان برای یک زبان آموز بسیار ضروری است.اگر در حال یادگیری زبان هستید،حداقل نام یک یا دو مورد از زبان های بین المللی را شنیده اید.
فهرست مطالب
آزمون های بین المللی زبان
اکثر افرادی که وارد حوزۀ یادگیری زبان انگلیسی می شوند، قصد مهاجرت به یکی از کشورهای اروپایی، آمریکایی، آسیایی و یا استرالیایی را دارند. هدف این افراد چه ادامه تحصیل باشد و چه یافتن شغل مناسب، به دریافت مدرک یکی از آزمونهای آیلتس (IELTS)، تافل (TOEFL) و یا پی تی ایی (PTE) نیاز خواهند داشت. البته بعضی از دانشگاهها (به ویژه دانشگاههای آمریکایی) در کنار این مدارک، داشتن یکی از مدارک جی آر ایی (GRE) و یا جی مَت (GMAT) را نیز الزامی میدانند.
در میان زبان آموزان، افرادی نیز وجود دارند که فارغ از بحث مهاجرت، صرفاً به دلیل علاقۀ شخصی به یادگیری زبان انگلیسی می پردازند و در پایان برای داشتن یک مدرک بین المللی، سعی میکنند یکی از آزمونهای دانشگاه کمبریج (Cambridge) مانند سی اِی ایی (CAE)، اف سی ایی (FCE) و یا سی پی ایی (CPE) را بگذرانند. در اینجا سعی میکنیم به اختصار به معرفی این آزمونها بپردازیم:
آزمون بین المللی آیلتس (IELTS):
سیستم بین المللی ارزیابی زبان انگلیسی (International English Language Testing System) یا همان آیلتس، معتبرترین آزمون برای مشخص کردن سطح دانش زبان انگلیسی در سرتاسر دنیاست که توسط بریتیش کانسیل (British Council) برگزار میشود. این آزمون که مورد وثوق بیش از 10 هزار مرکز (اعم از سازمانهای اداری و دانشگاهی و…) است، برای اکثر افرادی که قصد مهاجرت به منظور تحصیل، کار و یا حتی ادامۀ زندگی را دارند کارآمد است. نمره دهی در این آزمون در بازۀ 0 تا 9 قرار دارد و هرچه نمرۀ شما به 9 نزدیکتر باشد، نشان از سطح بالاتر دانش زبانی شماست.
آزمون آیلتس به دو روش برگزار میشود: آیلتس عمومی (General) و آیلتس آکادمیک (Academic). در آیلتس عمومی، همانطور که از نام آن نیز مشخص است، توانایی استفاده از زبان در محیط ها و شرایط روزمرۀ زندگی مورد بررسی قرار میگیرد (برای کشورهایی نظیر استرالیا، نیوزیلند و کانادا این مدرک مورد استفاده است) و در آیلتس آکادمیک شما باید توانایی برقراری ارتباط و فهم مطالب در محیط های دانشگاهی و کاری در کشورهای انگلیسی زبان را داشته باشید. اینکه شما به شرکت در کدامیک از این دو آزمون نیاز خواهید داشت، بستگی به هدف شما از شرکت در آن دارد.
این آزمون در مدت 2 ساعت و 45 دقیقه چهار مهارت زبانی شما یعنی مهارتهای نوشتاری (writing)، گفتاری (speaking)، شنیداری (listening) و خواندن (reading) را مورد ارزیابی قرار میدهد. مصاحبۀ شفاهی در این آزمون (به منظور ارزیابی مهارت گفتاری) معمولاً یک هفته پیش از آزمون کتبی برگزار میشود؛ البته بنابر شرایط مختلف، ممکن است گاهی این آزمون به بعد از آزمون کتبی نیز موکول شود. شما برای هر مهارت به صورت جداگانه، نمره ای مابین 0 تا 9 دریافت میکنید و در نهایت مجموع این نمرات (overall) به عنوان نمرۀ نهایی شما درج میشود.
بخش شنیداری (Listening)- مشترک بین آزمون جنرال و آکادمیک:
شما برای این بخش 30 دقیقه زمان خواهید داشت. 4 فایل صوتی (مکالمۀ میان افرادی با زبان مادری انگلیسی- نیتیو اسپیکرز) برای شما پخش خواهد شد و سپس شما زمان برای پاسخگویی به مجموعه ای از سوالات (10 سوال تست یا تشریح به ازای هر فایل) را خواهید داشت.
فایل 1) مکالمه ای میان دو نفر دربارۀ موارد مربوط به زندگی روزمره
فایل 2) سخنرانی تک نفره دربارۀ موارد مربوط به زندگی روزمره
فایل 3) مکالمه ای میان حداکثر 4 نفر در حوزۀ آموزش و تحصیل
فایل 4) سخنرانی تک نفره در حوزۀ آموزش و تحصیل
ترتیب قرارگیری سوالات منطبق با ترتیب داده شدن اطلاعات در فایل صوتی است. هر کدام از سوالات در این بخش 1 نمره خواهند داشت و بنابراین در پایان این بخش شما میتوانید حداکثر 40 نمره بدست آورید. توجه داشته باشید که در سوالهای تشریحی، غلط های املایی و نگارشی نیز منجر به کسر نمره میشوند.
بخش خواندن در آزمون آیلتس آکادمیک (Academic reading):
شما برای این بخش 60 دقیقه زمان خواهید داشت. سه متن برای خواندن در اختیارتان قرار خواهد گرفت و شما باید به 40 سوال پاسخ دهید. این متن ها از مجلات، روزنامه ها و یا مقالاتی اقتباس میشوند که برای خوانندگان غیرحرفه ای تنظیم شده باشند. تنوع سوالات در این قسمت بسیار زیاد است، به گونه ای که ممکن است از شما خواسته شود که عنوانی به متن اختصاص دهید، دربارۀ دیدگاه نویسنده بنویسید، به سوالات «صحیح و غلط و داده نشده» پاسخ دهید، خلاصه ای از متن ارائه دهید و… نمرۀ نهایی این بخش نیز 40 میباشد، یعنی هر سوال 1 نمره دارد.
بخش خواندن در آزمون آیلتس عمومی (General reading):
در این بخش نیز شما 60 دقیقه زمان برای پاسخگویی به 40 سوال خواهید داشت. این بخش از سه متن مجزا تشکیل شده است: بخش اول ممکن است از دو، سه و یا تعداد بیشتری متن کوتاه تشکیل شده باشد؛ بخش دوم از دو متن کوتاه تشکیل شده و بخش سوم یک متن بلند است. سوالات این قسمت بسیار متنوع هستند، ممکن است از شما خواسته شود که عنوانی به متن اختصاص دهید، دربارۀ دیدگاه نویسنده بنویسید، به سوالات «صحیح و غلط و داده نشده» پاسخ دهید، خلاصه ای از متن ارائه دهید و… نمرۀ نهایی این بخش نیز 40 میباشد، یعنی هر سوال 1 نمره دارد.
بخش نوشتار در آزمون آیلتس آکادمیک (Academic writing):
شما برای تکمیل این بخش 60 دقیقه زمان خواهید داشت. موضوعات انتخابی در این قسمت عمومی بوده و برای افرادی طراحی شده که قصد مهاجرت به منظور ادامه تحصیل و یا پیداکردن کار را دارند. در این قسمت شما با دو تکلیف مواجه خواهید بود:
تکلیف 1) جدول، نمودار و یا دیاگرامی در اختیارتان قرار میگیرد و از شما خواسته میشود که آن را توصیف کنید، خلاصه ای از آن ارائه دهید و یا اطلاعات موجود در آن را به قلم خودتان بازنویسی کنید.
تکلیف 2) از شما خواسته میشود که مطلبی برای پاسخگویی به یک دیدگاه، یک بحث و یا حل یک مشکل بنویسید.
در هر دو تکلیف، لحن نوشتار شما باید رسمی باشد.
بخش نوشتار در آزمون آیلتس عمومی (General writing):
در این بخش شما 60 دقیقه برای انجام دو تکلیف خواهید داشت.
تکلیف 1) یک موقعیت برای شما مطرح میشود و از شما خواسته میشود که پاسخی برای آن موقعیت بنویسید و یا آن موقعیت را توضیح دهید. لحن نوشتار شما میتواند شخصی، نیمه رسمی و یا کاملاً رسمی باشد.
تکلیف 2) از شما خواسته میشود که مطلبی برای پاسخگویی به یک دیدگاه، یک بحث و یا حل یک مشکل بنویسید. لحن نوشتار شما در در این تکلیف میتواند شخصی باشد.
بخش مکالمه (Speaking)- مشترک بین آزمون جنرال و آکادمیک:
این بخش از آزمون شما معمولاً یک هفته قبل و یا یک هفته بعد از بقیۀ آزمون برگزار میشود. تمام صحبتهای شما در مدت 11-15 دقیقۀ مربوط به این قسمت ضبط خواهد شد.
قسمت 1) مصاحبه کننده از شما سوالهای عمومی و کلی در ارتباط با خودتان، خانواده تان، تحصیلات و علاقمندی هایتان می پرسد. این قسمت حدوداً 4-5 دقیقه طول میکشد.
قسمت 2) کارتی حاوی یک موضوع به شما داده میشود؛ شما حدوداً 1 دقیقه زمان خواهید داشت تا خودتان را برای یک ارائۀ 2 دقیقه ای آماده کنید. پس از اینکه صحبت شما به اتمام رسید، ممتحن یک یا دو سوال در ارتباط با همان موضوع مطرح خواهد کرد.
قسمت 3) مصاحبه کننده از شما سوالهای جزئی تری در ارتباط با همان موضوع قسمت دوم می پرسد؛ در این قسمت شما باید وارد جزئیات شده و ایدۀ اولیه تان را بسط دهید. این بخش نیز 4-5 دقیقه طول خواهد کشید.
در هر 3 قسمت مکالمه، تسلط و روانی کلام شما، سرعت مناسب، استفادۀ درست از لغات و دستور زبان و تلفظها مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
آزمون بین المللی تافل (TOEFL):
آزمون انگلیسی به عنوان زبان خارجی (Test Of English as a Foreign Language) یا همان تافل نیز مانند آیلتس یکی از آزمون های معتبر در سرتاسر دنیاست. این آزمون در برخی از کشورها نظیر آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند، آلمان و فرانسه از اعتبار بیشتری نسبت به سایر آزمونها برخوردار است؛ لیکن در سالهای اخیر، دانشگاههای کشورهای مزبور در کنار مدرک تافل، مدرک آیلتس را نیز قبول میکنند.
بنابراین، اینکه کدام آزمون برای شما مناسبتر است، مستقیماً با هدف و کشور مقصد شما ارتباط دارد. توصیۀ ما در آکادمی زبان مجتمع آموزشی امیرکبیر این است که پیش از صرف وقت و هزینه برای هرکدام از آزمونهای زبان انگلیسی، ابتدا هدفتان را مشخص کنید و ادامۀ مسیر را بر اساس هدف اولیه تان بچینید.
امروزه در کشور ما، آزمون تافل به صورت اینترنتی برگزار میشود (TOEFL iBT)، اما هنوز مراکز محدودی در سرتاسر دنیا وجود دارد که این آزمون را به صورت حضوری برگزار میکنند. نمرات هر بخش از این آزمون از 0 تا 30 است که برای چهار مهارت (نوشتار، گفتار، شنیدار و خواندن) مجموعاً تا سقف 120 نمره را تشکیل میدهد. مدرک این آزمون به مدت 2 سال معتبر است و شما میتوانید هر 12 روز یکبار (بدون محدودیت) برای بهتر کردن نمره تان مجدداً در آزمون شرکت کنید.
برای ثبت نام در آزمون تافل، شما به سایت ETS مراجعه کرده و پس از وارد کردن مشخصات و انتخاب حوزۀ امتحانی، هزینه را از طریق یکی از کارتهای بین المللی پرداخت میکنید. برخلاف آزمون آیلتس، آزمون هر چهار مهارت شما در یک روز انجام میشود و نتیجه نیز حداکثر تا 10 روز اعلام خواهد شد.
بخش خواندن (Reading):
شما در این قسمت 60- 80 دقیقه زمان برای پاسخگویی به 36-56 سوال خواهید داشت. 3-4 متن منتخب از متون آکادمیک در اختیارتان قرار خواهد گرفت و سوالهایی در ارتباط با آنها از شما پرسیده خواهد شد. در این قسمت ممکن است سوالات اضافه ای وجود داشته باشد که در نمرۀ نهایی شما بی تأثیر خواهند بود.
بخش شنیداری (Listening):
یک سخنرانی و یا بحث کلاسی برایتان پخش خواهد شد و شما 60- 90 دقیقه فرصت خواهید داشت تا به 34-51 سوال پاسخ دهید. در این قسمت ممکن است سوالات اضافه ای وجود داشته باشد که در نمرۀ نهایی شما بی تأثیر خواهند بود. لهجۀ افرادی که در فایلهای ضبط شده مربوط به این بخش صحبت میکنند، ممکن است بریتیش، استرالیایی و یا حتی نیوزلندی هم باشد.
استراحت:
بعد از پایان بخش شنیداری، شما 10 دقیقه فرصت برای استراحت خواهید داشت.
بخش مکالمه (Speaking):
در این بخش شما با 6 تکلیف روبرو خواهید بود. یکی از جذابیتهای آزمون تافل برای شرکت کنندگان، این است که شما با ممتحنی مواجه نخواهید شد، و حتی بخش مکالمه را نیز در میکروفون ضبط میکنید. صدای ضبط شدۀ شما، توسط 5-6 نفر مورد بررسی قرار میگیرد و بنابراین برخی بر این عقیده اند که به این ترتیب عدالت بیشتری برای نمره دهی وجود خواهد داشت. موضوعات بخش مکالمه، معمولاً همان موضوعات بخش reading و listening خواهد بود.
بخش نوشتاری (Writing):
در این قسمت شما با دو تکلیف روبرو خواهید بود که در آنها باید دربارۀ موضوعات reading و listening مطلبی بنویسید و در آنها از ایده ای که مطرح میکنید دفاع کنید. برای تکمیل این دو تکلیف شما 50 دقیقه زمان خواهید داشت.
آزمون بین المللی پی تی ایی (PTE):
اگر مهاجرت به استرالیا در اولویت شما قرار دارد، بهتر است بدانید که آزمون پی تی ایی و یا Pearson Test of English میتواند بیشتر از آیلتس و یا تافل به شما کمک کند. البته همیشه این توصیه را از مشاورین آکادمی زبان مجتمع آموزشی امیرکبیر به خاطر داشته باشید که پیش از انتخاب نوع آزمون و آماده شدن برای آن، بهتر است کشور و دانشگاههای مورد نظرتان را انتخاب کنید و متناسب با مقتضیات آنها، نسبت به آماده شدن و گذراندن امتحان مورد نظر اقدام کنید.
آزمون پی تی ایی، از دید بسیاری از شرکت کنندگان، آزمونی بسیار عادلانه تر از آیلتس و یا تافل است، چرا که شما فقط با سیستم کامپیوتری روبرو خواهید بود و ممتحن شما نیز همان سیستم است؛ این حرف از برخی جهات درست به نظر میرسد، چرا که یک سیستم میتواند قضاوتی بی طرف تر نسبت به انسان ها داشته باشد. از طرف دیگر، حذف عوامل انسانی میتواند اندکی کار را دشوار کند، چرا که (به ویژه هنگام مصاحبه) برقراری ارتباط با یک انسان به نظر بسیار راحت تر میرسد.
یکی از دشواریهای شرکت در این آزمون این است که شما حتماً باید به صورت حضوری در آزمون شرکت کنید و از آنجا که در ایران چنین موقعیتی فراهم نیست، ناچار خواهید بود برای گذراندن آزمون به یکی از کشورهای همسایه سفر کنید.
این آزمون نیز از چهار مهارت خواندن (reading)، مکالمه (speaking)، شنیدار (listening) و نوشتار (writing) تشکیل شده که با دو مهارت مکالمه و نوشتارآغاز میشود. برای تکمیل نخستین بخش، شما 93-77 دقیقه زمان خواهید داشت.
در قسمت (speaking)، از شما خواسته میشود تا دربارۀ یک موضوع آکادمیک صحبت کنید.
در قسمت (writing)، از شما خواسته میشود تا پاسخی به یک مشکل آکادمیک بنویسید.در نوشتار شما، غلطهای املایی و دستور زبان به حساب می آیند.
در قسمت (reading)، حدوداً 40-32 دقیقه زمان نیاز دارد و در آن شما با 20- 15 نوع سوال مختلف مواجه خواهید بود. آزمون پی تی ایی، مهارت زبانی شما را به صورت جامع مورد بررسی قرار میدهد، بنابراین شما در قسمت reading حتی ممکن است قسمتی برای شنیدن و یا حتی نوشتن داشته باشید.
در قسمت آخر(listening)، شما 45-57 دقیقه زمان خواهید داشت تا به سوالاتی مبتنی بر فایل صوتی و یا ویدئویی که برایتان به صورت خودکار پخش میشود پاسخ دهید. هر فایل تنها یکبار برای شما پخش میشود اما شما اجازه خواهید داشت که از اطلاعات یادداشت بردارید.
از آنجایی که شما در محل آزمون با حدوداً 9 نفر دیگر به صورت همزمان امتحان خواهید داد، ممکن است در بازه های زمانی مختلف، صدای سایر افراد را نیز بشنوید، پس پیشاپیش خودتان را برای امتحان دادن در فضایی نه چندان ساکت آماده کنید.ثبت نام در آزمون(PTE)
آزمون بین المللی جی مَت (GMAT):
Graduate Management Admission Test یا همان GMAT یکی از آزمون های معتبر برای شرکت در مدارس و دانشگاههای مربوط به کسب و کار در رشته هایی نظیر MBA، DBA، حسابداری، اقتصاد و… است. نمرۀ این آزمون میتواند از 200 تا 800 باشد که حداقل نمرۀ قابل قبول را خود مراکز و دانشگاههای پذیرنده مشخص میکنند، اما به طور معمول و برای دانشگاههای معتبر، نمره ای بین 600 تا 700 مورد نیاز است.
این آزمون نیز از 4 قسمت تشکیل شده است که عبارتند از:
1) Analytical Writing Assessment
2) Integrated Reasoning
3) Quantitative
4) Verbal
و شرکت کننده در آزمون میتواند تصمیم بگیرد که به چه ترتیبی تمایل دارد این 4 قسمت را پشت سر بگذارد. مدت زمان این آزمون، 3 ساعت و 23 دقیقه خواهد بود.
AWA:
بخش نوشتار این آزمون (Analytical Writing Assessment) نمره ای از 0 تا 6 دارد؛ این نمره به صورت مجزا حساب شده و در مجموع 200 تا 800 نمرۀ نهایی آزمون قرار نمیگیرد. در این قسمت شما با متنی مواجه خواهید بود و از شما خواسته میشود که دیدگاه نویسندۀ متن را نقد کرده و نقاط قوت و ضعف استدلالهایش را مورد بررسی قرار دهید (بنابراین در این قسمت دیدگاه شخصی شما اهمیتی نخواهد داشت).
شما برای تکمیل این بخش 30 دقیقه زمان خواهید داشت. نوشتۀ شما توسط یک سیستم کامپیوتری و یک انسان مورد بررسی قرار خواهد گرفت، اگر نمرۀ نهایی این دو با هم تفاوت فاحشی داشته باشد، آنگاه نفر سومی نیز نوشته را مورد بررسی قرار خواهد داد.
IR:
در این قسمت (Integrated Reasoning) شما 30 دقیقه زمان برای پاسخگویی به 12 سوال متنوع مواجه خواهید بود که قدرت استدلال، توانایی درک جدول، نمودار و گراف و… در شما را مورد بررسی قرار خواهند داد.
نمرۀ این قسمت از 1 تا 8 خواهد بود.
Quantitative:
در این قسمت توانایی شما در درک و آنالیز مفاهیم ریاضی (شامل جبر، هندسه و…) مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شما برای پاسخگویی به 31 سوال این بخش، 62 دقیقه زمان خواهید داشت و میتوانید نمره ای بین 0 تا 60 کسب کنید.
Verbal:
قسمت verbal از 3 زیر مجموعه تشکیل شده است: 12 سوال در ارتباط با درک مطلب، 10 سوال در ارتباط با تفکر نقادانه و 14 سوال برای توانایی اصلاح جملات. در مجموع شما باید 36 سوال را در 65 دقیقه پاسخ دهید و میتوانید نمره ای از 0 تا 60 بدست آورید.
نمرۀ نهایی آزمون جی مت توسط یک الگوریتم بدست خواهد آمد. وقتی شما شروع به دادن آزمون میکنید، کامپیوتر سطح شما را متوسط در نظر میگیرد و سوالات متوسط به شما ارائه میدهد؛ اگر پاسخهایتان صحیح باشند، کامپیوتر کم کم سوالات سخت تری را به شما نمایش میدهد و برعکس، اگر پاسخهایتان اشتباه باشد سوالات رفته رفته آسان تر خواهد شد. در پایان، نمرۀ شما مجموعه ای از پاسخهای صحیح تان با در نظر گرفتن سطح سوالات خواهد بود.
آزمون بین المللی جی آر ای (GRE):
Graduate Record Examinations یا همان GRE آزمونی نسبتاً دشوار و طولانی است که برای مدارس و دانشگاههای مربوط به کسب و کار (business) و حقوق (law) معتبر است. مدت زمان این آزمون حدوداً 4 ساعت خواهد بود و از 3 قسمت Analytical Writing، Verbal Reasoning و Quantitative Reasoning تشکیل شده است. این آزمون به دو صورت عمومی (GRE general) و موضوعی (GRE subject) برگزار میشود، و از آنجا که نوع عمومی این آزمون بیشتر مورد نیاز افراد است، ما در اینجا به توضیح قسمتهای مختلف آن می پردازیم.
Analytical Writing:
بخش نگارش این آزمون از دو تکلیف مجزا تشکیل شده است: 1) Analyze an issue و 2) Analyze an argument. هر کدام از این تکالیف 30 دقیقه و در مجموع 60 دقیقه طول خواهد کشید. شما برای این قسمت میتوانید نمره ای از 0 تا 6 بدست آورید.
در قسمت اول، یک موضوع در اختیارتان قرار میگیرد و شما باید به نحوی منطقی دربارۀ موضوع بحث کنید، استدلال بیاورید و از ایده تان دفاع کنید. در قسمت دوم، یک ایده ای در رابطه با موضوعی مطرح میشود و شما باید بتوانید نحوۀ استدلال آن ایده را بررسی کنید و در رابطه با منطقی بودن یا غیر منطقی بودن آن دلیل ارائه دهید.
Verbal Reasoning:
این قسمت از 3 نوع سوال تشکیل شده است: سوالات درک مطلب (reading comprehension)، تکمیل متن (text completion) و معادل سازی (sentence equivalence). برای قسمت درک مطلب ممکن است تا 10 متن در اختیار شما گذاشته شود و هر متن میتواند از یک پاراگراف تا چندین پاراگراف باشد.
برای هر متن بین 1 تا 6 سوال مطرح میشود که میتواند شامل معنی لغات یا اصطلاحات، مفهوم کلی متن، منظور نویسنده از بیان یک مطلب و… باشد. قسمت تکمیل متن، شامل متنی با 1 تا 5 جمله است که در آن 3 جای خالی و به ازای هر جای خالی، سه گزینه وجود دارد. انتخاب یک گزینه به معنی عدم امکان استفاده از آن برای سایر جاهای خالی نیست.
در قسمت معادل سازی، شما یک جمله دارید که در پایان آن یک جای خالی وجود دارد. به ازای آن جای خالی شما 6 گزینه در اختیار خواهید داشت که باید به گونه ای 2 تای آنها را انتخاب کنید که وقتی آنها را در ادامۀ جملۀ اصلی قرار میدهیم، معنای یکسانی بدست آید.
شما برای این قسمت 60 دقیقه زمان خواهید داشت و نمره تان میتواند از 130 تا 170 باشد.
Quantitative Reasoning:
برای گذراندن این بخش شما باید مهارتهای اولیۀ ریاضی را داشته باشید، مفاهیم اولیۀ ریاضی را بفهمید و توانایی تفکر کمّی و حل مسائل با این شیوه را داشته باشید. این بخش شامل جبر، هندسه، آنالیز دیتا و سایر مهارتهای حوزۀ ریاضی است.